30.08.2022

Як правильно вибрати інсталяцію для унітаза?

Стандартне розміщення унітазу передбачає кріплення його до підлоги і під'єднання до зиґзаґоподібної труби, що не завжди зручно і естетично. Сьогодні популярна альтернативна установка за допомогою спеціальної системи інсталяції для унітазів. Інсталяцією прийнято називати систему кріплень і пристосувань, що дозволяють зробити установку підвісного унітазу. Кріпиться вона до стіни або за спеціальним декоративним коробом. На раму встановлюється чаша підвісного унітазу, зливний бачок, різні пристосування і механізми, вентилі і крани, запобіжні клапани. Завдяки такій системі у видимій частині санітарної кімнати розміщується тільки безпосередньо унітаз, біде або пісуар. Все що забезпечує їх роботу - труби і механізми встановлені в жорстку раму і заховані за фальшстіною. Така конструкція дозволяє легко наводити порядок і мити підлогу в санвузлі.

Відразу хочеться розвіяти думку що інсталяції не надійні і в майбутньому, в процесі експлуатації, з ними можуть бути проблеми. Це не так. У конструкції інсталяції для унітазу є два механізми які можуть з часом вийти з ладу: це впускний і випускний клапани, які без проблем міняються через ревізійний люк, який одночасно є і кнопкою інсталяції (саме тому вони відносно великого розміру).

З іншими деталями конструкції такими як рама, патрубки і бачок проблем, як правило, не виникає, а якщо і виникають, то це або через зовнішній фізичний вплив або якщо клієнт вибирає дешевого і маловідомого виробника.

На сьогоднішній день найбільш відомими і надійними виробниками можна назвати наступні:

Grohe. Це німецька фірма вже багато років спеціалізується на випуску сантехніки. Це дорога марка, але її продукція славиться своєю довговічністю. Ще одним плюсом є узгодженість більшості елементів між собою. Це істотно полегшує вибір.

Geberit. Швейцарська фірма є прямим конкурентом Grohe. Її продукція не поступається першій за якістю, але є більш доступною для споживача. Хоча знаходиться вона в верхньому ціновому сегменті.

Viega. Це також німецький бренд, і якість в даному випадку гарантовано. Інсталяції цього бренду на порядок дешевше і розраховані на масового споживача, що дозволило цьому бренду завоювати істотну частину ринку.

Cersanit. Продукція польської фірми також відрізняється надійністю і гарною якістю, але є найбільш бюджетним варіантом в топі заслужених виробників.

Tece. Німецька фірма відома надійністю продукції. Для виготовлення використовується оцинкована сталь з якісним напиленням. Крім неї застосовується пластмаса підвищеної зносостійкості і міцності.

Спосіб кріплення інсталяції і вид самої основи для кріплення інсталяції

Систему інсталяції можна кріпити як до капітальних, так і до некапітальних стін. Залежно від способу кріплення інсталяція буває блокова і рамкова.

Блокова система інсталяції є найпростішою і тому більш дешевою. Блокова інсталяція кріпиться тільки на капітальну стіну, ховається в попередньо видовбану або вже наявну нішу, після установки може бути замуровано або закрито панеллю. Конструкції такого типу - оптимальний варіант, коли надійна стіна позаду унітазу є, а вільного місця спереду бракує.

Рамкова інсталяція монтується на некапітальні стіни, можна монтувати навіть на стінку з гіпсокартону. Дана конструкція являє собою систему металевих рам з ніжками, за допомогою яких регулюється висота унітазу. Якщо Ви плануєте встановити підвісний унітаз, то можете не сумніватися в його надійності, адже виробники інсталяцій гарантують надійність своєї конструкції при навантаженні до 400 кг. Рамкова система інсталяції в двох точках кріпиться до стіни і в двох - до підлоги. Все навантаження при цьому приймає на себе підлога.

Кутова інсталяція для унітазу. Така система незамінна в маленькому приміщенні. Модулі для установки в кутку мають повноцінні за обсягами запасу води бачки трикутної або багатокутної форми. Це дозволяє всій системі максимально компактно вписатися в простір.

Кутові моделі не дуже поширені, їх випускають тільки провідні виробники інсталяцій на кшталт німецької компанії Geberit.

Габарити інсталяцій

Розміри інсталяції можуть бути самі різноманітні. Але в більшості випадків інсталяція дозволяє встановити, як підвісний, так і підлоговий унітаз на 10-15 см ближче до стінки. Для невеликих приміщень це може мати вирішальну роль. Наприклад, від цього може залежати, який умивальник або біде можна буде встановити в цьому ж приміщенні.

Висота чаші підвісного унітазу складає 30-50 см, при цьому рама дозволяє вибрати при монтажі найбільш комфортну.

Ширина чаші - від 30 до 40 см.

Для рамкової інсталяції характерні наступні розміри:

- висота системи - 80-140 см;

- глибина системи, яка вбудовується в стіну - 15-30 см;

- ширина - 40-60 см.

Особливості вибору клавіш змиву

При виборі інсталяції краще відразу визначитися з кнопкою, так як це єдина видима частина після монтажу. При виборі треба враховувати, що до кожної колекції необхідно вибирати певну інсталяцію. Важливим моментом є розуміння що кнопки одного виробника не підходять іншому.

Кнопка змиву системи інсталяції - це пластикова панель, яка крім свого прямого призначення виконує функцію технічного оглядового вікна, що забезпечує при необхідності доступ до системи. Відрізняються клавіші не тільки за формою і розміром, але також по колірному виконанню і фактурі.

Матеріал клавіш:

Пластик. Це самий бюджетний і найбільш популярний варіант. Моделі від хороших виробників служать довго і надійно.

Хромована сталь. Такі накладні панелі відрізняються підвищеною надійністю, тому вважаються ідеальним варіантом для громадських туалетів. Виглядають ефектніше, ніж пластикові. Але забруднення на них видно більше.

Загартоване скло. Можуть бути матовими або глянцевими, прозорими або кольоровими. Дуже міцні.

Клавіша змиву входить в комплект інсталяційних систем вкрай рідко. Найчастіше їх потрібно купувати окремо.

При виборі кнопки звертають увагу на режим змиву:

Змив-стоп. Потік води з бачка зупиняється повторним натисканням кнопки, що також сприяє економії води.

Двокнопочний. Користувач може вибрати або повний злив бака, або економічний, коли витрачається половина резервуара.

Безконтактні кнопки, що дозволяють виробляти змив без торкання. В даному випадку управління здійснюється за допомогою інфрачервоного датчика: ви підносите до нього руку - починає текти вода.

За принципом роботи можуть бути:

- механічні (найпоширеніші);

- пневматичні;

- сенсорні (найдорожчі).

Бачки прихованого монтажу виготовляють з пластика. Їх зовнішній вигляд по зрозумілих причинах не важливий. При виборі треба звернути увагу, з якого боку зроблена підводка води. У бюджетних моделей зазвичай лише один варіант, у більш дорогих можливі кілька. Хороший бачок має ізоляцію від конденсату (це важливо, щоб в холодну пору року за облицюванням не виросла цвіль), а також досить просторе для проведення огляду та ремонту ревізійне вікно.

Зручніше за все, звичайно, купувати вже готові комплекти. В іншому випадку, доведеться трохи поламати голову і самим підібрати відповідні елементи: раму, кнопки і все інше.

Прості і надійні системи інсталяції для унітазів вже міцно увійшли в ужиток і користуються попитом.

У нашому інтернет-магазині «Клуб кераміки» Ви знайдете широкий вибір інсталяцій для унітазів від кращих світових виробників, що пропонують рішення для туалетних і ванних кімнат будь-якої форми і розміру. З нами Ви легко зможете реалізувати будь-яку ідею.